Botar al contingut
Escolta

Dra. Catalina Maria Torres Figuerola

Dra. Catalina Maria Torres Figuerola
Professora titular d'universitat
Economia Aplicada
  • Despatx DB254segon pisGaspar Melchor de Jovellanos

Currículum

Currículum breu

Des de 2019, Catalina M. Torres és Titular d'Universitat del Departament d'Economia Aplicada de la UIB, amb el qual es troba vinculada com a docent i investigadora des de 2008. Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses (2003) i en Economia (2007), el 2009 obtingué un Doctorat Europeu en Economia Ambiental en el marc del Programa Oficial de Doctorat de la UIB en Ciències Econòmiques i Jurídiques, amb menció de qualitat, després d'haver cursat el Màster Internacional en Economia del Turisme i del Medi Ambient (2005).

Ha impartit docència de grau i postgrau tant a nivell nacional com internacional, i la seva recerca girà inicialment al voltant de la valoració econòmica del medi ambient i l'Anàlisi Cost-Benefici en contextos d'ecosistemes marins i costaners. En aquest sentit, realitzà diverses estades de recerca a la Universitat d'Stirling i de St. Andrews (Escòcia), on treballà, entre d'altres, en projectes finançats per la Royal Society of Edinburgh i la Marine Alliance for Science and Technology of Scotland; participà en diferents projectes d'investigació a nivell europeu, estatal i regional; presentà ponències a nombrosos congressos d'àmbit estatal i internacional; i publicà diversos articles a revistes especialitzades en el camp de l'economia ambiental.

La seva preocupació per l'escassa incidència que els estudis de valoració econòmica del medi ambient tenen en la protecció de la natura, donat que el nombre d'aquests estudis creix en paral·lel amb la degradació ecológica planetària, la dugué a iniciar, en els darrers anys, una línia de recerca en torn de l'anàlisi crítica de l'economia ambiental i a endinsar-se dins l'estudi de disciplines que, des d'enfocaments més amples, també analitzen la relació entre la natura i l'economia així com les causes de la degradació ambiental i els mecanismes necessaris per adreçar-la, com l'economia ecològica, institucional i ecofeminista. En aquest context, també dedica esforços investigadors a analitzar el paper del metabolisme socioeconòmic de la civilització industrial en la crisi ecològica i social actual.

Des de desembre de 2017, és secretària del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC UIB), i, des de juny de 2021, és vocal de la Junta Directiva de l'Associació d'Economia Crítica estatal.

Docència

Horari de tutories

Hores de tutoria del professor
Data d'inici Data de fi Dia Hora d'inici Hora de fi Lloc
13/02/2024 26/05/2024 dilluns 16.30 17.30 Despatx núm. 8 / Edifici Arxiduc Lluís Salvador

Docència dels 5 anys anteriors

Assignatura Informació a l'estudi on la va impartir
11490 - Principis Econòmics de l'Avaluació
  • Màster Universitari en Economia del Turisme: Monitoratge i Avaluació2018-19, 2019-20
20521 - Economia Ambiental en Espais Turístics
20531 - Treball de Fi de Grau de Turisme
20629 - Treball de Fi de Grau d'Economia
21222 - Treball de Fi de Grau d'Empresa
  • Doble titulació: grau d'Administració d'Empreses i grau de Turisme2020-21

Professora convidada

  • Professora convidada a la Universitat d'Stirling, Escòcia, per realitzar la part de valoració ambiental del Mòdul de Postgrau "Environmental Economics" (octubre 2017).
  • Professora convidada a la Norwegian University of Life Sciences, Noruega, per impartir el seminari "The role of economic valuation/ECBA in coastal and marine decision-making" com a part del Curs de Postgrau "Project Evaluation and Environmental Valuation" (març 2016).
  • Professora convidada a la Universitat d'Stirling, Escòcia, per realitzar la part de valoració ambiental del Mòdul de Postgrau "Environmental Economics" (octubre 2015).

Innovació docent

  • Organització de conferències en el marc de l'assignatura "Economia ambiental en espais turístics" del Grau de Turisme:
  • Conferència anual "El comerç just", impartida pel coordinador d'activitats educatives de S'Altra Senalla, el Sr. Carles Valentí des del curs 2014-15.
  • Conferència "Impost Turístic Sostenible Balear", impartida per la directora de l'Agència Tributària de les Illes Balears, la Sra. M. Antònia Truyols (curs 2016-17).
  • Conferències "Turismo vs. cambio climático: una visión desde una perspectiva de gestión integrada del riesgo" i "Gestión Integrada de Zonas Costaneras", impartides, respectivament, per la Sra. Ofelia Pérez, directora del Centro de Estudios Multidisciplinarios de Zonas Costeras de la Universidad de Oriente, Cuba, i la Sra. Isabel Poveda, professora del mateix centre (curs 2015-16).
  • Conferència "Educació per al Desenvolupament" impartida per les Sres. Aina Gayà i Ruth Escribano de l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament i la Solidaritat de la UIB (curs 2014-15).

Recerca

Grups de recerca

Grup Tipus de participació
Anàlisi econòmica dels impactes del turisme (AEIT) Membre

Estades de recerca

  • Estada de recerca a la Universitat d'Stirling, Escòcia, a finals de 2017 (2 mesos).
  • Estada de recerca a les universitats d'Stirling i St. Andrews, Escòcia, en el marc d'una Visiting Research Fellowship finançada per la Marine Alliance for Science and Technology of Scotland entre 2015 i 2016 (5 mesos).
  • Estada de recerca a la Universitat d'Stirling, Escòcia, a finals de 2014 (2 mesos).
  • Estada de recerca a la Universitat d'Stirling, Escòcia, en el marc d'una Visiting Research Fellowship finançada per la Royal Society of Edinburgh entre 2013 i 2014 (5 mesos).
  • Estada de recerca a la Universitat d'Stirling, Escòcia, en el marc d'un Doctorat Europeu a finals de 2008 (3,5 mesos).

Publicacions

Bujosa, A.; Torres, C.M.; Riera, A. (2018). Framing decisions in uncertain scenarios: An analysis of tourist preferences in the face of global warming. Ecological Economics, 148: 36-42.

Torres, C.M; Hanley, N. (2017). Communicating research on the economic valuation of coastal and marine ecosystem services. Marine Policy, 75: 99-107.

Torres, C.M; Faccioli, M.; Riera, A. (2017). Waiting or acting now? The effect on willingness-to-pay of delivering inherent uncertainty information in choice experiments. Ecological Economics, 131: 231-240.

Faccioli, M.; Hanley, N.; Torres, C.M.; Riera, A. (2016). Do we care about sustainability? An analysis of time sensitivity of social preferences under environmental time-persistent effects. Journal of Environmental Management, 177: 356-364.

Faccioli, M.; Riera, A.; Torres, C.M. (2015). Valuing the recreational benefits of wetland adaptation to climate change: a trade-off between species’ abundance and diversity. Environmental Management, 55(3): 550-563.

Bujosa, A.; Riera, A.; Torres, C.M. (2015). Valuing tourism demand attributes to guide climate change adaptation measures efficiently: the case of the Spanish domestic travel market. Tourism Management, 47: 233-239.

Torres, C.M.; Colombo, S.; Hanley, N. (2014). Incorrectly accounting for taste heterogeneity in choice experiments: Implications for welfare measurement. Economía Agraria y Recursos Naturales, 14 (2): 97-121.

Torres, C. M.; Hanley, N.; Riera, A. (2011). How wrong can you be? Implications of incorrect utility function specification for welfare measurement in choice experiments. Journal of Environmental Economics and Management, 62: 111-121.

Torres, C. M.; Riera, A.; García, D. (2009). Are preferences for water quality different for second-home residents? Tourism Economics (The Business and Finance of Tourism and Recreation), 15 (3): 629-651.

Gestió

Càrrecs acadèmics

  • Secretària del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC UIB) des de desembre de 2017.
  • Secretària del Departament d'Economia Aplicada de la UIB entre febrer de 2016 i octubre de 2017.

 

 

Altres

  • Coordinadora de la Comissió d'Ambientalització de l'Edifici Jovellanos de la UIB des de desembre de 2016 fins a setembre de 2017.
  • Coordinadora de la Càtedra UNESCO/Sa Nostra per a la Gestió Empresarial i el Medi Ambient des de 2010 fins a 2017.
Facebook de la UIB Twitter de la UIB Linkedin de la UIB Instagram de la UIB Youtube de la UIB Spotify de la UIB Telegram de la UIB
Google+ UIB